ĆILIRIZATOR - BESPLATNA APLIKACIJA ZA PRESLOVLJAVANJE SAJTOVA NA ĆIRILIČNO PISMO 1

U srpskom jeziku latinica i ćirilica su ravnopravna pisma, ali u digitalnom svetu ćirilica ipak zaostaje i ćiriličnih sajtova i dalje ima malo.

Nišlija Jovan Turanjanin, programer i ljubitelj ćiriličnog pisma, došao je na ideju da to promeni na inovativan način.

Napravio je Ćirilizator – ekstenziju za veb pretraživače koja jednim klikom pretvara latinicu u ćirilicu na bilo kom sajtu.

Ovaj jednostavan program prepoznaje i najčešće strane reči ili slova kojih nema u srpskom jeziku, pa njih ostavlja u originalu.

Vlasnici sajtova koji imaju samo latiničnu verziju mogli bi da iskoriste Ćirilizator i da uz jednu liniju koda uključe preslovljavanje iz latinice u ćirilicu.

Jovan se nada da će uz pomoć njegovog programa više ljudi moći da uživa u ćiriličnom pismu na srpskom internetu.

Ćirilizator je dodatak za veb pregledače koja omogućava da jednim klikom uključite ili isključite preslovljavanje željenih sajtova sa latinice na ćirilicu. Kada je uključen za određeni sajt, sve stranice na tom sajtu biće automatski prebačene na ćirilicu tokom tekuće i svih narednih poseta. “Odmah po instaliranju, program je automatski uključen za neke od najpopularnijih domaćih novinskih sajtova i oglasnika”, navodi autor.

Jovan Turanjanin je  iz Niša. Na Elektronskom fakultetu diplomirao je kao inženjer elektrotehnike i računarstva za računarstvo i informatiku. Potom je stekao zvanje master inženjer elektrotehnike i računarstva za računarstvo i informatiku.

Ćirilizator je trenutno dostupan za korisnike sledećih browser-a: Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge, nezavisno od operativnog sistema. Njegovo korišćenje je potpuno besplatno.

Linkovi za instalaciju u zavisnosti od pregledača:

Kada instalirate dodatak, u gornjem desnom uglu pojaviće vam se ikonica za ekstenziju, gde možete uključiti Ćirilizator