TESLIĆKI GLUMAC - MOSKOVSKOG UMIJEĆA 1

Mladi i talentovani Teslićanin Rade Kostić svoje umjetničko putovanje započeo je na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Očarao je publiku u različitim gradovima svojom monodramom posvećenom Čarliju Čaplinu. Diplomirao je glumu ulogom Luje u predstavi „Jablan”, te nastavio sa radom igrajući u Dječijem pozorištu Republike Srpske. Honorarno je sarađivao i sa Narodnim pozorištem Republike Srpske, gdje je kao student igrao ulogu Mule Jusufa u predstavi „Derviš i smrt“. Njegov umjetnički put odveo ga je do Moskve, gdje trenutno usavršava svoj talent na master studiju na Akademiji GITIS (Российский институт театрального искусства). Važno je pomenuti kako je GITIS najveći pozorišni univerzitet u Evropi i jedan od najvećih i značajnijih u svijetu.

TESLIĆKI GLUMAC - MOSKOVSKOG UMIJEĆA 2 GITIS

Kako se razvila tvoja ljubav prema glumi i šta te inspirisalo da posvetiš svoj život ovoj umjetnosti?

Sve je izgledalo kao jedna velika slučajnost, u početku nisam znao šta da upišem, ali privukla mi je pažnju Akademija umjetnosti. Kasnije sam počeo da glumim u DIS pozorištu u Banjaluci i to mi je dalo pravu sliku o pozorištu. Zadržao sam se na toj ideji da budem glumac, zato što je to prije svega jako zanimljiv i raznolik posao. Svaki put je drugačije, čak i kada radiš isto djelo u drugim uslovima i sa drugom ekipom – sve drugačije doživljavaš. Svoj posao povezujem sa putovanjem, upoznavanjem drugih ljudi, jezika, kultura i sa razmjenom kulturnog sadržaja među gradovima i državama.

Da li si naišao na podršku u našoj sredini?
Pozitivno sam iznenađen podrškom na koju sam naišao prilikom igranja predstava: „Serbus Evropeikus“ i moje monodrame o Čarliju Čaplinu u Tesliću. Naišli smo na lijep doček i sjajnu atmosferu. Vrlo pozitivno sam iznenađen i podrškom načelnika naše opštine, g. Milana Miličevića, koja mi jako mnogo znači dok sam u Moskvi – to je stipendija opštine Teslić koju primam. Na kraju, imam neke planove o saradnji kada je u pitanju kulturni život Teslića, a to će tek da bude zanimljivo.

TESLIĆKI GLUMAC - MOSKOVSKOG UMIJEĆA 3

– Zašto si izabrao Moskvu za nastavak studija i da li si uspio da se adaptiraš na novu sredinu i studijski život u Rusiji?

To su bili prije svega – privatni razlozi, moja profesorica i mentorka Elena Kostić Trepetova je iz Moskve i kroz rad sa njom bili smo dosta upućeni u rusku školu glume i sistem Stanislavskog po kom ona i radi (Sistem Konstantina Stanislavskog imao je ogroman uticaj na Holivud. Dalje je nastavio da se razvija u nekoliko glumačkih studija i mnoge savremene poznate ličnosti ga smatraju najboljim za glumački zanat). Takođe, profesorica Trepetova je znatno uticala i na razvijanje ljubavi prema ruskoj kulturi, književnosti i slikarstvu. Rusija me privukla svojim kulturološkim bogatstvom, postoji podatak da u Moskvi ima oko 300 pozorišta, a da ne pominjemo njihovu književnost, slikarstvo, itd. Oduševljen sam koliko sam toga saznao kada sam otišao u Rusiju. U početku je bilo jako teško da se adaptiram, ali je svaki put sve lakše da se vratim, pronašao sam predivne ljude i prijatelje i stekao neka nova iskustva kada je umjetnost u širem smislu u pitanju.

Pred teslićkom publikom izveo si i monodramu „Moj rat“ – i oživio lik čuvenog britanskog komičara. Kakvi su tvoji utisci, šta misliš kako je naša publika prihvatila tvoj nastup?

To mi je bilo jedno od težih izvođenja, imao sam veliku tremu. Monodrama je, zaista, težak zadatak, ali sam bio presrećan kada sam vidio da je sala poprilično popunjena. Imao sam pozitivne komentare poslije izvođenja monodrame i na kraju smo sakupili novac za humanitarnu akciju, tačnije za pomoć porodici Aleksić. Tako da je to na kraju bila jedna lijepa priča, koju ću dugo pamtiti i koja će me motivisati za dalju saradnju sa teslićkim ustanovama koje se bave kulturom.

Da li si neki svoj komad izveo i pred moskovskom publikom?
Da, igrao sam monodramu u Moskvi na srpskom jeziku tri puta, a u Rusiji ukupno četiri puta. Posebno iskustvo je bilo na festivalu koji se zove Mjesec srpske kulture u Moskvi i tu sam svoju monodramu odigrao u septembru 2023. godine. Takođe, nastupao sam i u Belgorodu u Puškinovoj biblioteci. Član sam Engleske međunarodne pozorišne trupe u Moskvi, tako da sam imao premijeru i na engleskom jeziku 6. januara 2024, a monodrama „Čarli Čaplin“ je na njihovom repertoaru sve do mjeseca jula ove godine.

TESLIĆKI GLUMAC - MOSKOVSKOG UMIJEĆA 4

Spremaš li neke nove predstave, šta možemo očekivati u narednom periodu?
U planu je da sa kolegama iz klase u kojoj svako ima svoju monodramu organizujemo „Pozorišni maraton monodrama“, kako smo mi to nazvali. Shvatili smo da smo mnogo jači zajedno, igrali smo već dva puta u Narodnom pozorištu Republike Srpske i planiramo to uraditi i u drugim gradovima. Volio bih da se u narednom periodu desi neka nova premijera u Tesliću, imam razne ideje, ali ih ne bih unaprijed otkrivao.

Dejana P.