NEBOJŠA ĐURIĆ, TESLIĆANIN KOJI JE STAVIO TAČKU NA VIŠEDECENIJSKI MATEMATIČKI PROBLEM 1

Nebojša Đurić, matematičar sa Univerziteta u Banjoj Luci, zajedno sa svojim ruskim kolegom Sergejem Buterinom sa Državnog univerziteta Saratov je nedavno objavio treći vrhunski naučni rezultat kojim je stavio tačku na višedecenijski matematički problem. Inverzni problem za operatore Šturm-Liuvilovog tipa sa kašnjenjem je konačno riješen i to zahvaljujući našem Teslićaninu.
Nebojša je odrastao u Mladikovinama. Završio je osnovnu školu u Blatnici, a Gimnaziju u Tesliću. Duži niz godina se bavio šahom i uspješno predstavljao Teslić na šahovskim turnirima širom regiona. Poslije Gimnazije upisuje matematiku na Univerzitetu u Banjoj Luci. Sada već poznati matematičar za naš portal se osvrnuo na stanje u Tesliću.
,,Pored turističkog potencijala, Teslić posjeduje ogroman potencijal u mladim talentima. Mnogi sportisti, učenici, kulturni i prosvjetni radnici u Tesliću bilježe zapažene rezultate. Većina tih rezultata se postiže zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca, a ne sistemskom radu. Zbog nedovoljnog ulaganja, mnogi talenti ne dobijaju pravu priliku. Ako želimo bolji život u Tesliću onda to moramo promijeniti.“ – potvrdio je Nebojša za naš portal.
Đurić ipak nagašava da se osjetio značajan napredak u Tesliću po ovom pitanju. ,,U Bosni i Hercegovini, Teslić je opština koja procentualno najviše izdvaja za stipendiranje svojih studenata. Pored toga, nije teško primijetiti povećan broj kulturnih manifestacija u našoj opštini.”
Nebojša se osvrnuo i na neiskorišten turistički potencijal opštine Teslić. ,,Dvije najljepše planine naše opštine su zapostavljene. Mislim svakako na Vučju i Očauš planinu. Turistički razvoj južnog dijela opštine se nalazi u blokadi zbog nedovoljno izgrađene putne mreže. Da bi se izvršila deblokada, potrebno je izgraditi dva važna putna pravca, Očauš – Maslovare i Blatnica – Bistričak. S obzirom na to da izgradnje ova dva putna pravca nema ni u izbornim obećanjima, nisam optimističan da će turistički potencijal uskoro ugledati ljepše dane.”
Za kraj Đurić je izrazio žaljenje što Teslić nema nijedan regionalni medijski portal koji bi prezentovao probleme lokalne zajednice. ,,Mnogi lokalni problemi ostaju u teslićkom dvorištu. Ponekada jednostavno ne možemo sami riješiti probleme. Potrebna je saradnja sa ostalim opštinama, ali isto tako i da republički nivo prepozna probleme u Tesliću. Znam da je to sada političko pitanje, ali neophodno je da ukazujemo na taj problem.“
Zahvaljujemo se na razgovoru asistentu Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, Nebojši Đuriću, a nadamo se i saradnji u budućnosti na motivisanju i savjetovanju učenika i budućih studenata.