U TESLIĆU OTVORENA IZLOŽBA SLIKA "SVE NAŠE RIJEKE" 1

U gradskoj galeriji u Tesliću večeras je otvorena izložba slika “Sve naše rijeke” kojim se predstavilo udruženje likovnih umjetnika HKD “Napredak” iz Sarajeva.

Više od 262. manje ili veće riječne ljepotice izviru, poniru ili se ulijevaju na bosanskohercegovačkoj tetitoriji. Svojom snagom i ljepotom oduzimaju dah i neiscrpan su izvor inspiracije.
Rijeka je uvijek mistična, kako ona koja mirnom površinom plijeni tako i ona koja vrtlogom straši i uvijek je negdje usporedba sa životom, njegovim tokom, usponima i padovima, ljepotama i tugama, i rađanjem kao i smrću, ona koja ima svoj nastanak, tok i kraj, stapajući se i postajući jedno, te od tekuće postaje stajaća s plimom i osekom, radujući se i ranoj zori i mjesečevom odsjaju.
Svaka kapljica je oslikana u bezbroj boja, svaka je jedinstvena i posebna, baš kao i zamah kista, potaknut snažnom inspiracijom umjetnika. Bila ona prozirna i čista, u kojoj se oslikava cijeli jedan svijet ili mutna i tamna, ona ima svoju priču u bezbroj varijacija.
Oko četrdesetak ovih priča ispričanih, kroz djela Udruženja likovnih umjetnika HKD „Sarajevo “  posjetioci su  u Gradskoj galeriji u Tesliću u izložbi mogli da uživaju 29. i 30. maja. Izložba tematski svedena pod naziv „Sve naše rijeke“ ima za cilj promociju i zaštitu istih, a sama umjetnička nastala u radionicama četrdesetak umjetnika predstavljaju bogastvo umjetničke likovne scene predstavljene kroz različite tehnike slikanja.