U SUSRET OSMOM MARTU U TESLIĆU IZLOŽBA SLIKA GORDANE SAVIĆ MEHMEDOVIĆ 1

JU ” Kultuni centar Teslić”, u želji da  ovogodišnji osmomartovski dani budu i umjetnički obilježeni, za naše sugrađane organizuje izložbu slika umjetnice Gordane Savić Mehmedović iz Gračanice.  Radovi koje izlaže rađeni su tehnikom akvarel, a  izložba je  naslovljena  kao Akvarel u realizmu. Otvaranje izložbe planirano je u četvrtak, 04. marta u 18 časova u gradskoj galeriji u Tesliću. Izložba će ostati otvorena do 10. marta i svi zainteresovani mogu da je pogledaju u naznačenom periodu.

 

Biografija Gordane Savić Mehmedović:

Rođena je  1969. godine u Sarajevu, gdje je završila osnovnu školu u kojoj je pokazala veliki interes za likovno stvaranje i bila član likovne sekcije.  Želja za proširivanjem znanja i iskustva na tom području odvela ju je u srednju školu Primijenjenih umjetnosti u Sarajevu gdje je maturirala na smjeru likovnog tehničara za tekstilne dezene i odjeću. Tokom školovanja nagrađena na konkursu za mlade modne kreatore u Beogradu. Upisuje se na Tekstilno-Tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, odsjek dizajn za odjeću i tekstil gdje je diplomirala 1995 godine. Za vrijeme studija učestvovala je na kolektivnim izložbama.

1996 godine dolazi u Gračanicu gdje je od 1998. do 2005. godine predavala likovnu kulturu u Gimnaziji Dr. Mustafa Kamarić. Kraći vremenski period  je bila modni kreator u firmi Bosfam- Bosanska familija u Tuzli gdje ih je predstavljala na dvije modne revije. Vodila je likovnu koloniju sa likovnom radionicom koja je osnovana u maju 2003. godine u Gračanici.

 

Stalni je član ULU-a Tuzla u čijem sklopu je učestvoval u mnogobrojnim kolektivnim izložbama.

Održala je šest samostalnih izložbi i dobitnica je nagrade za slikarstvo na četrdesetoj selektivnoj izložbi 2018. godine u Tuzli.

Zavrsila je profesionalni kurs za dizajn enterijera na Milanskoj Accademia del Lusso u Beogradu 2019. godine.

U slobodnom vremenu crtaa i slikaa aktove, mrtve prirode, pejzaže i apstrakciju u različitim tehnikama.